Gruvligt roligt...

Ja, då så har vi varit till Dannemora Mineral på guidad tur. Riktigt, riktigt intressant! Kvinnan som guidade var lättsam och rolig. Det kändes inte alls jobbigt att lyssna. Vi gick en tur på området och stannade vid historiska byggnader och olika gruvhål. 

                   
                    En skock företagare....

                   
                    Gruvlaven

                   
                    Storrymningen...

                   
Här fick vi gå innanför låsta grindar och kika ner....ett 15 meter högt isberg fanns där nere. Det smälter aldrig p.g.a att den varma luften stiger och kylan bibehålls. Det var bara toppen vi såg....isen var över 200 meter djup!
Jag vågade inte hålla ut kameran av rädsla för att tappa ner den....


National Geographic var där och filmade 2007.De firade ner sig och plötsligt rasade en isvägg. Mirakulöst klarade sig alla oskadda. Det fanns ett Youtube-klipp från klättringen.Ca en minut in i filmen hör man raset:

Vi gick iaf vidare och fick gå ner i ett gruvhål som var hela 15 meter djupt! Det ni! Haha

                         
                         Hjälp!!

Vi stannade till vid flera byggnader som jag passerat med bil tusentals gånger utan att ha reflekterat över... Intressanta historier fanns om vartenda hus. Arrester, våghus och t.o.m hus där det bedrevs "horeri" fanns på1700 talet...
                        
                         Vi avslutade vandringen med ett besök i mineralmuseet!

Därefter gick bussen till restaurang Gammeltammen i Österbybruk. Vi var 42 personer som förbeställt mat. Fläskfile med kantareller...eller rödtunga med sparris.... INGEN fick nåt av det. Vi som beställt rödtunga fick en laxbit och två små potatisar. De som beställt fläskfilen, fick en bit benfrikotlett och två små potatisar. Fy vad tråkigt, och inte blev man mätt. 220 spänn för den lilla portionen.... Vi fick höra sen att de gjort avdrag på priset... Man fick helt sonika dricka sig mätt..... Lätt runda under fötterna åkte vi hem vid tolvtiden!

Förutom maten hade vi alla en toppenkväll!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0